Hvilke cykelhjul der passer til din cykel

Uploaded on 26-09-2023

Was this article helpful?

Denne guide fortæller lidt om de forskellige typer cykelhjul - og hvad der er godt at vide, hvis du tænker på at skifte hjul på din cykel. Nederst på siden findes også en video, som fortæller om de forskellige typer cykelhjul. 

Nye hjul er en af de bedste opgraderinger, du kan udføre på din cykel. De fleste nye cykler kommer med hjul, der er ok men også ret standard. Ved at opgradere hjulsættet kan du opnå lavere vægt, bedre aerodynamik, lavere rullemodstand og meget mere. 

Nye cykelhjul kan være en dyr investering, men så behøver du til gengæld kun at gøre det én gang. På rigtig mange cykler kan det godt betale sig at købe cykelhjul, der koster det samme som hele cyklen, da disse kan sættes over på en ny cykel den dag denne skal opgraderes.

Hjul og cyklens vægt

Vil du gerne have din cykel ned i vægt, kan du gøre det ved at skifte cykelhjul. Eftersom hjulene er i bevægelse vil en øgning/et fald i vægten her have en meget større effekt end ved en vægtændring på f.eks. stellet. Især vægten på fælgen er vigtig, da det er her den største centrifugalkraft bliver skabt og en let fælg (f.eks. ren carbon) vil være at fortrække. En lav vægt er dog ikke altafgørende i valg af hjul, da hjulets andre egenskaber ligeledes er vigtige.

Profilen på cyklens fælge

Profilen på fælgen er afgørende for aerodynamikken. Dog vejer en højere profil også en lille smule mere. Du skal derfor finde en balance mellem vægt og aerodynamik ud fra det tærren, du kører i.
Generelt findes der tre profiltyper: lav, medium (almindelig) og høj.
Højere profiler bruges kun på racercykler, da du her vil kunne drage fordel af en optimering af aerodynamik. På MTB og andre type cykler er bedre at fokusere på lavere vægt.
Nedenfor ses eksempler på forskellige fælghøjder: 

 
hojdeprofilny1501151.jpg

Cykelfælge med lav profil  

Den lave profil kender du fra standard-raceren, citybiken og MTB-hjul. Fælgene med lav profil måler generelt 25 mm eller mindre. Fordelene ved disse i forhold til højere profiler er, at de ofte vejer mindre. Disse hjul er ofte også billigere end hjul med højere profil.

Cykelfælge med medium profil

Cykelfælge med medium profil er ikke nær så udbredte som lav- eller højprofils fælge. De er dog stadig et godt valg for dem, der vil have en kombination af den lave vægt og en smule optimering  på aerodynamikken. Et sådan hjulsæt er derfor rigtig godt egnet til kuperet terræn, bakket terræn og bjergtærren. Medium profiler er typisk mellem 25 mm og 40 mm.

Cykelfælge med høj profil 

Cykelfælge med høj profil er de mest populære og bedst egnede til langt størstedelen af det danske tærren. De høje profiler er typisk fra 40 mm og opefter. Dette giver en meget høj aerodynamik. I det generelt flade danske tærren vil forbedringen i aerodynamikken klart opveje den smule mere vægt en høj profil kan give. Fælgen vil derfor give den mindste samlede modstand og bedste kørsel.

Cykelfælge med pladehjul

Pladehjul er optimeret til at give så høj aerodynamik som muligt og ses derfor kun i enkeltstart og triatlon, hvor dette er afgørende. En lille ulempe ved pladehjul og meget høje profiler er sidevindpåvirkning, da vinden her har noget at skubbe på i modsætning til et et hjul med lav eller mellem profil. Dette vender du dig dog til og kan på den måde opveje det i din kørsel, så du undgår en tur i asfalten.

Dobbeltbundet eller enkeltbundet fælge

Om en cykelfælg/et cykelhjul er dobbelt- eller enkeltbundet betyder, at fælgen enten er lavet i et eller to lag. På billedet nedenfor ses et eksempel på begge slags. En dobbeltbundet fælg er stærkere og stivere. En enkeltbundet er ofte billigere.
Her ses en opskåret fælg og en profiltegning:

enkeltdobbelt120115.jpg

 Ventilhul og cykelfælge

Hullet til ventilen kan være 6,5 mm, hvilket passer med racerventiler, eller det kan være 8,5 mm, hvilket passer med dunlop (alm.) og autoventiler. På langt de fleste fælge/hjul kan hullet til ventilen bores op, hvis du ønsker dette. Læs mere om ventiler her.

Dækkompatibilitet med cykelfælge

Nogle hjul kan være forberedt til tubeless ved at have lukkede huller ved egerne. Dette vil fremgå af produktteksten. For yderligere information kan du med fordel kigge nærmere på vores dækguide. For at finde den rette størrelse cykeldæk til fælgbredden, har vi guiden til det her og vores generelle størrelsesguide finder du her.

Cykelfælge og lejer

Langt de fleste hjul (også high-end hjul) kommer oftest med standardlejer,der fungerer rigtig godt. Men har du et godt hjulsæt og vil lige have lidt ekstra, kan en god opgradering være at skifte til keramiske lejer. Keramiske lejer har en lavere rullemodstand og holder længere end traditionelle lejer.

Materiale til cykelfælge 

Langt de fleste cykelhjul er lavet i aluminium eller carbon (billigere hjul laves også i stål). Af disse matrialer er carbon at fortrække,da det er lettere og stivere j.f. ovenstående.

Find dit nye cykelhjul her

Nu har du læst om de forskellige dele på et hjul, og hvad de hver især gør for dig. Når du via linket nedenfor trykker ind på den type hjul du ønsker, kan du bruge filteret i venstre side til kun at vise de hjul, du kan bruge og som passer til lige præcis din cykel.


Se vores udvalg af cykelhjul her!

 


Mangler du hjælp til at løse et problem på cyklen? Se vores andre guides her!