Sæsonstart - stort udvalg til skarpe priser her.

Guides
Bremser
Forgafler og affjedring
Cykelhjul, cykeldæk og nav
Drivsystem, gear og krankboks
Cykelstel, cykelstyr, frempinde og sadler
Andre guides til dig og cyklen

Guide til valg af cykelhjelm

Uploadet den 28-09-2023

Var denne artikel nyttig?

Mange undervurderer vigtigheden af at bruge cykelhjelm. Vælter du på din cykel uden at have cykelhjelm på, kan det have store konsekvenser - og derfor er cykelhjelmen virkelig vigtig og et must-have, når du cykler! I dag er hjelmene også meget lette, lavet i pænt design, har stor udluftning og er i det hele taget rigtig behagelige at have på.

Derfor har vi hos Cykelgear.dk et stort udvalg af alle typer cykelhjelme og har her i guiden gjort det lettere for dig at blive klog på cykelhjelme – og at vælge den helt rigtige hjelm til dig eller dit barn. Vigtigst af alt, skal du vælge en cykelhjelm, som brugeren af cykelhjemen er glad for, for så er du også helt sikker på, at den bliver brugt. 

Størrelse på cykelhjelmen

På alle cykelhjelme i vores webshop er der angivet størrelse. Størrelsen er målt i cm. omkring hovedet. Det er altså omkredsen på hovedet omkring panden. Dér hvor en kasket eksempelvis ville sidde. Bruger du en størrelse, der passer med to hjelmstørrelser, anbefaler vi, at du vælger den største af størrelserne. Du har derved også plads til en hue eller kasket. På billedet nedenfor ses et eksempel på opmåling af omkreds:

Cykelhjelme til børn starter fra 46 cm og cykelhjelme til voksne starter på 50 cm. Når du har målt hovedet, finder du den rigtige størrelse ved at bruge vores filtre i toppen på siden med cykelhjelme, således at du kun får vist de hjelme, som har den rette størrelse til dig.

Cykelhjelmes sikkerhed

Alle vores cykelhjelme er testede og godkendte. Sikkerheden er derfor helt i top på alle hjelme. Der er dog nogle, der gør lidt ekstra for sikkerheden. Eksempelvis har nogle hjelme MIPS. Dette vil fremgå af produktteksten på den enkelte hjelm. Her kan dui også bruge filteret til at søge hjelme frem med eller uden MIPS.

Holdbarhed på cykelhjelm

En hjelm er bygget til at absorbere et hårdt stød/slag og til at kunne at gøre det én gang. Derfor skal en cykelhjelm, der har været udsat for et hårdt slag udskiftes, da den ikke længere vil have samme evne til at absorbere endnu et slag. Det materiale en hjelm er støbt af vil over tid optage fugt fra luften, hvilket vil nedbryde hjelmens opbygning og evne til at absorbere et stød/slag. En hjelm der er ”dobbelt in mould” (se forklaring i næste afsnit) vil tage længere tid om at optage fugt og vil derfor også holde længere. Men generelt anbefaler vi, at du skifter cykelhjelmen ud min. hvert 5. år. Til den tid er der sikkert også kommet en lettere og bedre model.

In-mould og dobbelt in-mould i cykelhjelme

In-mould betyder at yderskallen (der ofte er lavet i plastik) er støbt sammen med den indre del af hjelmen (den del, der absorberer et stød). Dette giver både en meget pænere hjelm, men også længere levetid på hjelmen, da det ikke lige så hurtigt suger fugt til sig. Det beskytter også den relativt skrøbelige inderdel, mod ridser o.l.

Dobbet in-mould er hvor hele ydersiden af hjelmen er støbt sammen med den indre del af hjelmen på både for- og topstykket men også bagtil og på nogle hjelme også undersiden. Dette har samme fordele som alm. in-mould bare på endnu flere steder på hjelmen.

Flertallet af vores hjelme er enkelt eller dobbelt in-mould, hvilket vil fremgå af produktteksten.

Cykelhjelm med eller uden skygge

Generelt kører man mest med skygge på MTB - og uden skygge på raceren. Til hverdagscyklisten er en skygge også en god idé, da den hjælper med at holde regn væk fra øjnene.

Cykelhjelme med lys

En lygte i hjelmen laves i cykelhjelme til både børn og voksne. Det er en stor fordel, da det fremmer synligheden markant, eftersom lygten er hævet fra at sidde langt nede til at sidde højt oppe. Lygten kan både sidde i spændet eller indbygget i hjelmen bagpå. Nedenfor ses eksempler på begge typer: 
Magnetspænde på cykelhjelmen

Magnetpændet - i stedet for et traditionelt klikspænde - vinder mere og mere frem og med god grund. Magnetspænderne fungerer ved, at de to dele af spændet selv finder hinanden og glider sammen for så at slå en låsemekanisme ud, der låser spændet. Magnetspændet lukker nemt og hurtigt med en magnet. Og på samme vis, er det nemt at åbne igen, ved at du skubber magneterne fra hinanden. Du skubber magneterne sidelæns for at åbne spændet. Den er nem at åbne, og du kan sagtens gøre det med bare én hånd. Samtidig er den sikker, og den åbner ikke af sig selv i tide og utide.
Autofit i cykelhjelme

Nogle cykelhjelme - til både børn og voksne - har et spændesystem, der selv justerer sig efter cyklistens hoved. Systemet kaldes autofit. Det holder en passende og konstant spænding om hovedet. Dette er hurtigt blevet populært blandt både børn og forældre. 

Køb en ny cykelhjelm

Hos Cykelgear har vi et kæmpe stort udvalg af cykelhjelme til alle typer cyklister. Herunder finder du links til de forskellige kategorier: 

For yderligere hjælp til valg af cykelhjelm, se da denne video: 

Få hjælp til at løse et problem på cyklen. Se vores andre guides her!