Lygter

Hos Cykelgear finder du et stort og bredt udvalg af cykellygter, dynamolygter og tilbehør til lygter. Vi forhandler produkter fra et hav af producenter og du kan derfor finde produkter fra mærker som AXA, Angry Light, Bike Attitude, Blackburn, Smart, Sigma Sport  og mange andre.

I denne kategori kan du finde både cykellygter, dynamo og tilbehør til dine lygter. Du kan også læse meget mere om de forskellige produkter, inde på deres respektive sider.

Læs mere

Cykellygter til din cykel

At anskaffe sig et par ordentlige og lovpligtige cykellygter er meget vigtigt. Alle cykler skal have lygter på og køre med lys, når sigtbarheden er dårlig. Du skal derfor have et sæt lygter til lygtetændingstiden. Reglerne foreskriver nemlig, at du skal bruge dine cykellygter fra solnedgang til solopgang, og ved dårlig sigtbarhed (såsom tåge og sne).

 

Hvad er kravene til din cykellygte?

En almindelig cykel skal udstyres med mindst to lygter: en forlygte og en baglygte. En cykellygte skal tydeligt kunne ses på 300 meters afstand. Derudover skal man også til dels kunne se lygten fra siden.

Forlygten må gerne lyse gult, hvidt eller blåligt. Hvis lygten lyser gult, så må den ikke blinke. Hvis den lyser hvidt eller blåligt, så skal den ved blinke funktion, blinke med mindst 120 blink i minuttet. Forlygterne skal monteres så de lyser fremad og en anelse skråt ned mod jorden – de må nemlig ikke kunne blænde andre cyklister eller trafikanter.

Baglygten skal lyse rødt. Denne må også gerne blinke og skal mindst bruge 120 blink i minuttet. Baglygter skal være monteret således de lyser bagud. De kan enten monteres midt bag på cyklen, eller til venstre for midten.

 

Tips til køb af den helt rigtige cykellygte

Når du skal vælge den rigtige cykellygte, så er det selvfølgelig vigtigt at du tænker på hvilke behov den skal opfylde. Vi har mange forskellige lygter, og du skal derfor overveje hvad din lygte skal gøre for dig. Udover at overholde loven, så er det selvfølgelig vigtigt at lygten sørger for at du er synlig, når du bevæger dig ude i trafikken.

Derudover kan du overveje om din cykellygte også skal hjælpe med at lyse vejen op. Nogle cykellygter er meget kraftige og kan hjælpe med at lyse op når du cykler. Dette er især anvendeligt hvis du cykler på stier og veje, eller inde i skoven hvor der ikke er andet lys

Du kan også overveje følgende ting, inden du køber nye lygter: skal lygterne kunne tages af eller være fastmonteret? Husker du jævnligt at købe og skifte batterier, eller vil det være mere hensigtsmæssigt at investere i dynamo- eller magnetlygter?

 

Lumen, Lux og Candela – hvad er forskellen egentlig?

Når du køber cykellygter, er der nogle forskellige betegnelser du skal forholde dig til. Dette drejer sig om lumen (lm), lux og candela (cd). Disse er alle måleenheder der måler lys og lysstyrke.

Lumen betegner den lysmængde som lygten afgiver. Jo højere lumen, desto mere lys.

Lux betegner en lysmængde over et bestemt areal. I forbindelse med cykellygter kigger vi ofte på selve lyskeglen, når vi snakker om lux. Jo højere lux lygten har, desto skarpere og stærkere er lyskeglen.

Candela er betegnelsen for den lysmængde som øjet udsættes for. Ordet ”candela” stammer tilbage fra den tid, hvor stearinlyset var ens målestok. Man siger derfor at en candela svarer til styrken fra et stearinlys. Hvis din cykellygte lyser med 100cd (candela), svarer det til at lygten lyser ligeså kraftigt som 100 stearinlys, i én bestem retning.

Så længe cykellygterne overholder de retmæssige krav, er det de færreste der tager lumen, lux og candela ind i overvejelserne, når de skal købe nye lygter. Men skal man eksempelvis købe lygter der skal kunne lyse vejen op, anbefaler vi at du tænker over de forskellige måleenheder, og hvordan de kan hjælpe dig.

 

Find dine nye lygter hos os

Hos Cykelgear finder du et stort og bredt udvalg af forskellige lygter til din cykel. Vi fører et nøje udvalgt sortiment, således du kan være sikker på at lygterne er med til at øge din sikkerhed i trafikken. Vores produkter kommer i forskellige prisklasser, så du også har mulighed for at finde billige cykellygter, der passer til dine behov.

Hvis du vil være sikker på at dine lygter er lovpligtige, så tjek vores lille guide til cykellygter. Du kan også kontakte vores kundeservice. Her vil vi rådgive dig om de forskellige lygter og hjælpe dig med at finde frem til den type lygte du mangler.