Klik ikke på mig.

Pedaler

Læs mere om Pedaler her
Der findes mange forskellige typer af pedaler. Nogle er velegnet til race, mens andre er bedre til MTB. Her på siden kan du finde vores store udvalg af cykelpedaler. Vi har forskellige kategorier, så du kan finde lige det sæt du står og mangler, uanset om det er klikpedaler, flats eller noget helt andet. Vi forhandler produkter fra forskellige producenter som XLC, DMR Bikes, Shimano, Speedplay og mange andre.

Hvilken pedal skal jeg vælge?

Vi anbefaler at du vælger pedal alt efter type af cykel og dit behov. Her på siden har vi bl.a. helt almindelige pedaler til citybikes. Disse pedaler kommer i forskellige modeller, længde, bredde, farver og materiale.
Du kan finde almindelige pedaler i forskelligt materiale, som eksempelvis metal, aluminium, stål eller plastik. De forskellige materialer kommer med hver deres fordele og ulemper, og det er helt op til dig og dine behov at afgøre hvilken type der er bedst for dig. Nogle modeller er lavet i plastik, som er et let materiale og som ofte findes i en billigere prisklasse. Vælger du derimod pedaler der er lavet af metal, så får du generelt en mere holdbar pedal med bedre greb. I sidste ende handler det dog om, hvad du bedst kan lide at køre med.

Når det kommer til valg af pedaler til hhv. MTB og landevejscykling, så deler vandene sig og der er en evindelig diskussion i gang. Diskussionen er baseret på erfaringer og præferencer, men her får du et overblik over forskellige faktorer du kan tage højde for, når du skal vælge pedaler.

Pedaler til landevejscykling
Når det kommer til landevejscykling er der en række fordele i at benytte klikpedaler, frem for en almindelig pedal. De fleste kender nok klik-pedalerne fra fitnesscenteret eller har stiftet bekendtskab med denne type pedal før. Klikpedaler har den klare fordel at de giver dig mulighed for at optimere din kraftoverførsel og dermed udnytte kraften bedst muligt. Ved at give dig mulighed for både at ”træde” og ”hive” i pedalerne (også kaldet det runde tråd) kan du generere mere kraft. I stedet for kun at skubbe eller træde pedalerne nedad, kan du nemlig bruge lægmusklerne og undersiden af låret til at trække pedalen med op igen.

Udover at give dig en optimal cirkulær bevægelse, så låser klikpedalerne dig også fast, så du er sikret fodens position. Dermed kan du holde dine ben vertikalt og koncentrere dig om at træde igennem, uden foden smutter af. Det er dog vigtigt at du får placeret pedalerne ordentligt, da dine fødder ellers vil blive holdt fast i en forkert position og potentielt give skade. Klikpedalerne har også den fordel at de giver rytteren flere kontaktpunkter, så cyklen bliver lettere at kontrollere. Ved almindelige pedaler bruger man hænderne til at styre med, men ved klikpedaler bruger man også fødderne. Når man lærer denne teknik vil man i høj grad optimere ens kontrol over cyklen, samt farten.

Som ny motionist kan du med fordel starte ud med flade pedaler, for at være sikker på at du lærer de forskellige teknikker og positioner korrekt. Når du bliver fristet til at investere i et par klikpedaler, så anbefaler vi at du øver med dem et par gange inden du tager dem i brug på den lange tur – så er du sikker på at du kender klikteknikken.

Pedaler til MTB
Når det kommer til MTB har du lidt flere muligheder. Du kan bl.a. investerer i klikpedaler, som hjælper dig med at holde fæste og forbindelse til cyklen, når ujævne terræner betrædes. Dog er der mange der anbefaler (især til begyndere) at bruge flats. Flats er i princippet almindelige pedaler, udstyret med små metalknupper (eller pins). Disse pins giver ekstra godt greb mellem pedal og sko, så du ikke så let glider af pedalen.

Som nybegynder er der en del teknik der skal læres indenfor MTB, og her anbefales det at man bruger flats, således du kan lære de forskellige teknikker, balance og trådteknik korrekt, inden du kaster dig ud i klikpedalerne.

Forskellige systemer i klikpedaler (SPD, SPD-SL, Look)
De forskellige klikpedaler og klamper kommer med forskellige systemer.

Look Delta
Look Delta er det system der bruges i de fleste fitnesscentre, og er et meget udbredt system. Klamperne og pedalerne kan variere en smule i forskel men generelt er de kendetegnet ved at have store, røde klamper. Ved brug af disse klamper kan du både bruge dine sko på cyklen og i fitnesscenteret, uden at skifte.

Look Keo
Disse klamper og pedaler kan også variere en smule i udseendet, samtidig med at de ligner Look Delta systemet. Disse klamper ser dog lidt anderledes ud, da de er lidt mindre i størrelsen og har et mere buet udseende. Look Keo er særdeles velegnet til både nybegyndere og meget øvede, da de findes i mange forskellige udgaver, så du kan finde den der passer til dit behov.

SPD
Shimano’s SPD system er meget udbredt indenfor MTB. Dette system giver dig mulighed for at justere hårdheden, så de er nemme at klikke ud af. Pedalsystemet er både brugt af begyndere og øvede, så mange bruger modeller med dette system igennem hele deres cykeltid.

SPD-SL
Shimano’s SPD-SL system er også meget populært. Der kommer også flere forskellige modeller indenfor dette mærke, og det kan finde dem i forskellige materialer, såsom plastik og aluminium, eller carbon og titanium. Dette system har en stor trædeflade, som giver en optimal kraftoverførsel.

Speedplay
Speedplay er en letvægtsmodel blandt pedaler. Denne type findes også i forskellige materialer, så du kan finde den der passer bedst til dine behov. Speedplay systemet er også populært for at have klik-mekanismen siddende i klampen i stedet for pedalen.

Der findes mange andre systemer også. Er du interesseret i at læse mere om pedaler, look-, SPD- eller SPD-SL systemer? Så har vi lavet en guide til dig. Der går meget mere i dybden med pedaler og klamper. Du kan læse guiden lige her.
 

Billige cykeldele, cykeludstyr og cykler online

Cykelgear.dk sælger alt inden for cykler, reservedele, cykeltøj samt tilbehør og bestræber sig på at være billig. I det store sortiment findes et bredt udvalg af blandt andet cykler, hjul, stel, værktøj, m.m. fra en lang række forskellige mærker.

Ved siden af en billig pris på udstyr vil du desuden møde en engageret og service-minded cykelforhandler, der med glæde vil guide dig til det rette køb.

TILMELD NYHEDSBREV

Modtag vores nyhedsbrev og kom først til de gode tilbud, besparelser og gør-det-selv guides.