Sæsonstart - stort udvalg til skarpe priser her.

Sådan monterer du styrbånd på din cykel

Uploadet den 28-09-2023

Var denne artikel nyttig?

Styrbånd er en lille detalje, som kan gøre en stor forskel for din cykeloplevelse. Derfor har vi valgt at lave en guide til dig, der gerne vil montere styrbånd på din cykel. 

Hvorfor have styrbånd på cykelstyret?

Udskiftning af styrbånd kan både være et spørgsmål om udseende, komfort eller nødvendighed. Nogle gange er styrbåndet blevet slidt og skal derfor udskiftes. Et bedre greb på netop dette kontaktpunkt kan have betydning for din cykeloplevelse samt kontrol over din cykel. Derfor er det vigtigt, at du får monteret styrbåndet korrekt.
Styrbånd kommer i mange forskellige farver og materialer. Det er vigtigt, at du finder netop det materiale, der passer bedst til dig og dine personlige behov.


Montering af styrbånd

Når du skal montere styrbånd, er det vigtigt, at du undersøger båndets strækmateriale. På den måde kan du se, hvor hårdt du kan trække i båndet under montering. Det er nemlig vigtigt, at styrbåndet sidder stramt.

Dernæst skal du overveje din rotation af hænder og håndled under kørsel. Mange ryttere vil nemlig holde forskelligt på højre og venstre side, samt ved bukningen og ovenpå styret. Når du monterer styrbånd, vil du have båndet til at gå samme vej som rotationen i hænderne og håndleddet. Det er meget normalt, at ryttere roterer deres håndled udad under stress og pres, hvis de har hænderne ved bukningen. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du monterer styrbåndet i den korrekte retning. Set fra rytterens perspektiv, vil du altså montere styrbåndet i urets retning på højre hånd og mod urets retning på venstre. Øverst på styret vil ryttere ofte rotere deres håndled nedad/mod dem selv.


Til montering af styrbånd skal du bruge:

Styrbånd
Isoleringstape
- Saks

Sørg for at styret er rent og fri for fedt samt limrester. Sørg for, at kablerne sidder ordentligt, inden du lægger bånd på styret. Dette er også et godt tidspunkt til at tjekke, om du eventuelt skal have skiftet nogle af kablerne ud.


Sådan monterer du styrbåndet på din cykel

Til de fleste styrbånd kommer der et stykke ekstra bånd med. Dette lille ekstra stykke skal monteres på bagsiden af skiftegrebet, ved gummi-machetterne.
Husk altid at være opmærksom på din montering. Det er vigtigt, at du holder båndet stramt hele vejen igennem, så du får et pænt og jævnt finish. Undervejs kan du med fordel holde øje med eventuelle huller og rette dem, inden du når for langt i monteringen.

- Start med at flytte gummimachetterne og tjek hvordan det lille stykke gummi bedst kan monteres på dit styr. Du kan eventuelt klippe det til, så det passer til håndtaget og skiftegrebet.

1giphy_1569391940.gif
2giphy_1569391952.gif

- Fjern styrproppen og gør styrbåndet klar til montering. Husk at vende båndet den rigtige vej ifht. rytterens rotering af håndled. Start ud med at overlappe båndet en smule ved kanten af styret. Når du (til sidst) sætter styrproppen i, vil der ikke være nogen folder i båndet.

3giphy_1569391970.gif

- Fortsæt op ad styret. Styrbåndet skal cirka overlappe med en halv omgang. Dog er det vigtigt, at klisteret på båndet sidder på styret og ikke båndet (gælder kun hvis du har klister bag på styrbåndet). Det er vigtigt, at du holder båndet stramt og sørger for, at det ligger pænt og har samme overlapning hele vejen op.

4giphy_1569391988.gif

- Oppe ved skifteren tager du de små stykker styrbånd frem fra før og monterer, inden du fortsætter din montering. Når du har placeret de mindste stykker, så fortsætter du med at montere resten af styrbåndet, så tæt på skifteren som muligt. Vær opmærksom på, at hvis du blot fortsætter med at køre båndet samme vej rundt, så får du en ”forkert” rotation øverst på styret. Vil du have den helt korrekte rotation, og montere styrbåndet indad mod rytteren, så skal du køre båndet op over styret og videre rundt i den rigtige retning.

- Fortsæt med at montere resten af styrbåndet med samme overlap som ved bukningen.

5giphy_1569392005.gif

- Afslut monteringen af styrbåndet med at klippe båndet til. Klip ud fra styrets eventuelle krumninger, så du får en glat overgang. Klip styrbåndet skævt for det bedste resultat.

6giphy_1569392019.gif

- Afslut hele monteringen ved at putte isoleringstape omkring styrbåndsafslutningen. Isoleringstapen skal lægges i en enkelt bane. Kør den gerne et par omgang rundt.

7giphy_1569392031.gif

- Fold gummi-machetterne ved skifteren ned igen og sæt styrproppen i.


8giphy_1569392043.gif

Nu skulle du gerne have en cykel med et lækkert nyt styrbånd og være klar til at komme afsted igen!
Du kan finde vores store udvalg af styrbånd ved at følge dette link.

Mangler du hjælp til at løse et problem på cyklen? Se vores andre guides her!