TOUR SALE! Spar op til 50 % her

Kassette til cykel

Her finder du kassetter i alle størrelser. Vi har kassetter, hvor der er 5 gear - og kassetter, hvor der er helt op til 12 gear. Vi har også forskellige sampakker, hvori du får både kassette og kæde til din cykel. Dertil kan du her også finde låseringe til din kassette.

Kassetterne her kommer fra flere forskellige populære producenter, blandt andet Shimano, SRAM, Sunrace og Microshift.

Læs mere

FAQ

1
Hvad er en kassette på en cykel?
En kassette er de tandhjul, der sidder på cyklens bagerste hjul. Den er placeret på kassettehylstret, som er fastgjort til hjulets nav. Det er ved hjælp af kassetten, at du skifter gear på cyklen.
2
Hvad betyder 10 speed?
3
Hvordan beregnes tandkombinationen på en kassette?
4
Hvilket værktøj skal bruges til skift af kassette?

Kassetter og skruekranse til cykel

På cykler med udvendige gear er kassetten en af de mest vigtige sliddele. Kassetten er de tandhjul, der sidder på cyklens bagerste hjul. Helt præcist sidder kassetten på kassettehylstret, som sidder fast på hjulets nav. Kassetten bliver med tiden slidt af kæden, der ruller henover kassettens spidser, også kaldet kassettens tænder.

 

Tandhjul og speed på en kassette

Kassetten består af et antal tandhjul - lige fra 5 til 12 tandhjul/klinger. Antallet af tandhjul er også kaldet "speed". Så har du har en kassette med 9 tandhjul, kaldes det for en "9 speed kassette", har du 7 er det en "7 speed kassette" - og så videre.

Antallet af tænder vigtigt, når du skal købe en ny kassette. Dette gælder også for skruekranse. Den lette løsning er at vælge samme antal tænder (tandkombination) som cyklen kommer med. Tandkombinationen opgøres ved at tælle antallet af tænder på den mindste klinge og på den største. Eksempelvis kan din kassette have 11 tænder på det mindste tandhjul og 28 på det største. Så kaldes kassetten en 11-28 tands kassette.

Kender du ikke antallet af tænder på din gamle kassette, kan din bagskifter også være med til at afgøre, hvor mange tænder din nye kassette maksimal må have.

 

Forskellige gearsystemer til forskellige kassetter

Der findes flere forskellige systemer af tandhjul, kassette, skruekrans, XD-kassette, med flere. Det mest udbredte system er de almindelige kassetter.


Disse almindelige kassetter findes generelt i to forskellige systemer:
 

  • Et system, der passer til Shimano- og SRAM-gearsystemer.
     

  • Et system, der passer til Campagnolo-kassetter.
     

Skruekranse er et lidt ældre system, der dog stadig fungerer. Typisk vil du opleve, at din cykel kun har skruekrans, hvis den er med 5, 6, 7 eller 8 speed.

Vi har lavet en guide, så du let kan se forskel på, om du har kassette eller skruekrans.

 

Skift af kassette på din cykel

Når tænderne er spidse og slidte er det en god ide at skifte kassette. Det er en let opgave at skifte en kassette.


Det kræver to simple værktøjer at skifte en kassette:
 


Værktøjet til skruekrans er lidt anderledes og findes her

​​​​Vi har selvfølgelig også lavet en guide til hvordan du skifter kassetten.

Kassetten er monteret med en låsering yderst. Låseringen holder kassetten på plads ind over kasettehylstret. Når du skifter kassetten, er det som regel en god ide at skifte kæden samtidig. Kassette og kæde slides sammen. Derfor kan det give udfordringer med dårlige eller upræcise gearskift, hvis det ikke skiftes sammen.