Guides
Bremser
Cykelhjul, cykeldæk og nav
Drivsystem, gear og krankboks
Cykelstel, cykelstyr, frempinde og sadler
Cykeltøj, cykelsko, cykelhjelme og cykeltasker
Andre guides til dig og cyklen

Hvordan du laver service på din forgaffel på cyklen

Uploadet den 14-05-2024

Var denne artikel nyttig?

Når du kører MTB, bliver forgaflen med tiden snavset og trænger til en servicering. Laver du jævnligt servicetjek på din forgaffel, forhindrer du bl.a. at den stødabsorberende effekt forsvinder og at cyklen generelt bliver udsat for unødig slitage. 
 
Denne guide viser, hvordan du laver en lille service af din forgaffel. Guiden tager udgangspunkt i vores YouTube-videoguide, som du har mulighed for at finde nederst på denne side. Guiden henvender sig til den type forgafler, som har to luftkamre. De nyere modeller af forgafler har blot et enkelt luftkammer.

 

 

Hvor ofte skal du servicere forgaflen?

Der er forskel på hvordan og hvor ofte, du skal foretage service på forgaflen afhængig af mærke og model. I videoen har vi brugt en RockShox-forgaffel. Princippet for den lille service er dog det samme for langt de fleste forgafler.

 

 

Hvad du skal bruge til service af forgaffel

Ved et lille service skifter du olie, dustwipes og foamrings. Til et lille service skal du derfor bl.a. bruge gaffelolie, værktøj til affjedring, og en pumpe til forgafler.

 

 

Inden du laver service på din cykel

Inden du påbegynder service af din forgaffel, skal forgaflen være helt ren. Brug derfor lidt ekstra tid på at rengøre forgaflen, så du er sikker på, at den er helt klar til service. Vi anbefaler desuden, at du spænder forgaflen fast i en arbejdsstander, så du har god mulighed for at håndtere gaflen.  Derudover er det vigtigt, at du lukker luften ud af forgaflen, inden du begynder at skille den ad. Du kan få en række komplikationer, hvis du glemmer at lukke lufttrykket ud. Start altid med at lukke luften ud i bunden, og derefter toppen.

 

 

Service af din forgaffel

Start med at fjerne din rebound-justering. Alt efter hvilken forgaffel du har, skal du bruge forskelligt værktøj i bunden/enderne på forgaflen for at få løsnet boltene dernede. Vær opmærksom på, at enderne har været spændt stramt til et stykke tid, og for at du kan få dem løs, skal du slå på dem.

 

Når du har sikret dig, at enderne sidder løst, sætter du dit værktøj (dette kan være en umbraconøgle) ned i bunden på forgaflen og slår enderne løs.

 

Indsætter billede...

 

Når du har løsnet boltene i begge sider, skruer du begge sider helt af og fjerner møtrikken og bolten, så du kan trække forgaflen fra hinanden. Når du trækker forgaflen fra hinanden, kommer der olie ud af forgaflen. Tom forgaflen for olie i et lille kar eller spand (ikke direkte ned i afløbet) og lad forgaflen dryppe af.

 

Når du har skilt inder- og yderbenene fra hinanden, kan du eventuelt lige tjekke efter for slitage og andre problemer. Er der yderligere begrundelse for en større service eller udskiftning af benene, kan du se det.

 

Ved et lille gaffelservice bliver der ikke kigget yderligere på inderbenene. På et stort gaffelservice vil du også gå ind og skifte bl.a. o-ringe og pakninger på inderbenene. Du kan tørre inderbenene af og sørge for at de er pæne og rene, til når forgaflen skal samles igen.

 

På yderbenene skal du have skiftet dustwipes og foamrings. Du kan vippe de forskellige komponenter op ved brug af eksempelvis en fastnøgle. Vær opmærksom på, at du ikke ridser benene. Når du har vippet de to dustwipes af, kan du med et mindre værktøj trække de to foamringe op også.

 

Herefter rengør du yderbenene, så de er klar til nye komponenter. Smid de nye foamrings ned i en olie (i videoen er der brugt en 15wt olie) og sørg for, at de er godt gennemvædet og at luftboblerne er ude. Når de har trukket godt med olie, lægger du dem op i forgaflen.

 

Når du har foamrings nede i forgaflen, skal du have de nye dustwipes ned. Du kan med fordel putte lidt olie på dem, så de glider lettere på. Når du har sat den nye dustwipe i, tager du dit dustwipe-monteringsværktøj (som du kan finde i vores kategori affjedring) og presser det hele på plads. Din dustwipe skal sidde helt lige med kanten på benet.

 

 

 

Afslutning af forgaffel-service

Når du har samlet de forskellige komponenter igen, skal du samle din forgaffel. Når du skal sætte yderbenene ned over inderbenene, skal de ’lirkes’ på. Når benene sidder på, tjek da at fjederen sidder korrekt og at de forskellige dustwipes ikke er krøllede.

 

Når du er sikker på, at benene sidder korrekt, skal de fastgøres til gevindet, der sidder indeni. Når du har fundet gevindet (lad der være lidt luft dernede), skal der olie ned i forgaflen. Model og mængde af olie afhænger af producentens anvisninger, så sørg for, at du har styr på, hvad der anbefales for netop din cykel.

 

Når du har påfyldt olie i begge ben, lukker du helt af, så benene sidder fast i gevindet. Efter service er det vigtigt, at du udskifter dine crush washers, som bruges til at forsegle forgaflen efter service. Når de er udskiftet, skruer du det hele sammen.

 

Når forgaflen er samlet, pumper du luft i den og tjekker de forskellige egenskaber (rebound osv.). Nu er du klar til at tage din cykel med på tur igen.

 

 

Videoguide: Sådan laver du service på din forgaffel

Se YouTube-videoen om hvordan du foretager lille service på din forgaffel her:

 

 

 

Få hjælp til valg af forgaffel

Har du brug for mere information om de forskellige forgafler, er du altid velkommen til at kontakte vores eksperter i kundeservice. Vi står klar til at hjælpe dig.

Har du brug for hjælp til andre opgaver i cykelværkstedet? Se alle vores guides her!