Hvordan du undgår at punktere på din cykel

Uploadet den 26-09-2023

Var denne artikel nyttig?

Denne guide giver dig gode ideer til, hvordan du kan undgå punkteringer på din cykel - og overblik over hvilke former for punkteringsbeskyttelse, der findes. 

I denne video giver vi dig fem måder, hvorpå du kan undgå at punktere på din cykel: 

Punkteringsbeskyttelse på din cykel 

Når vores kunder køber nye cykeldæk, leder de altid efter dæk, der kan mindske risikoen for at punktere. 
Vi vil nu give dig et overblik over de forskellige typer af punkteringsbeskyttelse, der findes til din cykel. Vi vil nævne hver deres fordele og ulemper. Og vi har samlet et par tips og tricks til, hvordan du generelt undgår punkteringer.

Punkteringsbeskyttelse kan inddeles i 3 grupper:

  • Punkteringsbeskyttelse i selve cykeldækket
  • Et løst indlæg som punkteringsbeskyttelse
  • Lappevæske i cykeldækket som punkteringsbeskyttelse

Nedenfor har vi lavet en gennemgang af de forskellige typer.

 

Punkteringsbeskyttelse i selve cykeldækket


Den mest udbredte punkteringsbeskyttelse er der, hvor beskyttelsesindlægget er indbygget/lavet inde i selve cykeldækket. Det kan være lavet af både nylon, kevlar, hårdt gummi og meget andet. Det er meget nemt at have med at gøre og relativt billigt at lave. Derfor er det også blevet ret populært. Derudover er det sammen med sealent/væske også den mest effektive beskyttelse ved valg af de tykke indlæg i specialgummi. Kevlarindlæg kommer lige efter.

Fordele:

  • Ingen vedligeholdelse.
  • Nem at bruge og montere.
  • Billig.
  • Meget effektiv.


Ulemper:

  • Jo tykkere beskyttelsen er - jo mere effektiv er den. Men jo mere vejer det også. Vægten er eneste ulempe.

 

Dækindlæg som punkteringsbeskyttelse


Dækindlæg er et bånd/indlæg, der ligges på indersiden af cykeldækket mellem dækket og slangen. Det er lavet i et materiale, der er godt beskyttet mod penetrering, f.eks. kevlar, forstærket nylon eller andet. Kevlar-indlæg er helt klart det mest anbefalelsesværdige, da du her undgår, at det ridser hul i slangen. Det er mere effektivt end f.eks. nylon og de kan ofte klæbes fast på indersiden af cykeldækket, så de er nemmere at have med at gøre. Dækindlæg findes her!

Fordele:

  • Lav vægt.
  • Kan genbruges i nyt cykeldæk.


Ulemper:

  • De tynde typer i hård plast kan gnave i slangen, hvis de ikke ligger helt lige.
  • Det kan være lidt bøvlet at skulle holde styr på indlægget ved slangeskift.

 

Væske som punkteringsbeskyttelse 


Bruges ofte på MTB og racercykler. Her sprøjter du en væske direkte ind i et cykeldæk uden slange (tubeless) eller i slangen. Der findes også cykelslanger, der kommer med denne væske i, f.eks. Slime.
Væsken når at lappe huller, inden dæktrykket falder, og du mærker derfor ikke, at der er noget, der er gået igennem dækket. Væsken virker typisk i 2-6 måneder. Herefter skal cykeldækket efterfyldes og den størknede væske skal tages ud (du skal derfor have cykeldækket af). Væsken findes her! Vægten er lav og effektiviteten er helt i top, da du ikke bliver stoppet af en penetrering i dækket, fordi hullet med det samme bliver lappet automatisk.

Fordele:

  • Meget effektiv.
  • Du kører bare videre, selvom der er noget, der er gået helt igennem dækket.
  • Du kan selv justere vægten - alt efter mængden af væske du hælder i.

 
Ulemper:

  • Kræver at væsken løbende fyldes på og at den størknede væske tages ud.
  • Ofte dyre i det lange løb i forhold til de andre typer cykeldæk.

 

 
 

Tips og tricks til at undgå punkteringer

 

Køb et punkterfrit dæk


Det findes faktisk! Flere forhandlere laver cykeldæk med specielle indlæg, der sikrer dig ekstra meget mod punkteringer. Nogle cykeldæk er endda så gode, at de kaldes punkterfri. Se eksempelvis vores udvalg af racerdæk med ekstra høj punkteringsbeskyttelse her!


Udover en god beskyttelse i cykeldækket, kan du også selv gøre noget for at undgå punkteringer:

Tjek dit cykeldæk så ofte som muligt

Det sker ofte, at der sætter sig glas, flint o.l. i cykeldækket uden at punketere det. Det gør det dog ofte senere, hvis det får lov til at gnave (ofte også med hjælp fra lidt vand, hvilket bl.a. er en af grundene til, at man oftest punkterer i vådt vejr). Derfor er det vigtigt at gå sit dæk igennem så ofte som muligt. Ideelt set efter hver tur. På den måde undgår du langt de fleste punkteringer.

Kør med korrekt dæktryk

Et korrekt dæktryk er meget vigtigt, da det har indflydelse på cykeldækkets egenskaber, holdbarhed, komfort, men også punkteringsresistens. Et cykeldæk med for lidt luft presser sig mere omkring de genstande, det kører over. Der er derved større risiko for, at der er noget, der sætter sig i cykeldækket. Derudover bevæger cykeldækket sig mere og små skarpe genstande kan derfor nemmere gnave sig igennem cykeldækket.

Udskift dine slidte cykeldæk

Hvis dine dæk er slidte og har masser af småhuller fra småting, der har sat sig fast, er det tid til at udskifte dem. Jo mere slidt et dæk er - jo kortere er der mellem punkteringerne. 

Nemt at udvælge det rette cykeldæk

I cykeldæk-kategorierne på vores webshop har vi gjort det nemt at vælge punkteringsbeskyttelse. I filtrene i toppen af siden har vi nemlig lavet en 4 trins skala (Lav, medium, høj og meget høj) for punkteringebeskyttelsen.


Mangler du hjælp til at løse et problem på cyklen? Se vores andre guides her!