Produkter


Vis guides

Spar vægt på cyklen


Vil du gerne spare vægt på cykelturen? Selvfølgelig vil du det!

Jo lavere vægt man har på krop og cykel, jo hurtigere kører man på de samme watt. 

Det bedste, billigste og sundeste sted at sænke vægten er som udgangspunkt næsten altid på kroppen og det er derfor den bedste anbefaling. Men alle vil jo gerne have en lettere cykel og det giver da også mere at spare 100 gram på cyklen i forhold til at spare 100 gram på kroppen og der er også forskel på hvor på cyklen, vægten spares.
Det tekniske bag alt dette går vi ikke så dybt med her, vi har blot samlet vores bedste anbefalinger og tips til hvor og hvordan du kan spare vægt på cyklen og får mere fart på.

For mere info om hvordan du får mere fart i cyklen, kan vores Watt-guide anbefales.


 

Hjul, dæk og slanger.


Det absolut vigtigste sted at spare vægt er på de roterende dele, hjul, dæk, slange o.l. dette er fordi de er påvirket at centrifugal kraften der giver en forstærkning til vægtfølelsen, dette kan især mærkes ved acceleration.
Der er dog rigtig mange elementer at være opmærksom på ved opgradering/udskiftning af hjul då vi har her lavet en hel hjulguide der gør det nemmere at vælge rigtigt. Vores hjul kan findes her.
 

Sadelpind, frempind, styr


Af de steder vi kan spare vægt på cyklen, er disse tre det sted der kan mærkes mindst pr. gram ift. ovenstående, men det skal bestemt ikke undervurderes da det samtidig er nogle af de komponenter man kan mindske mest vægt på. ligesom det også er nemt at forholde sig til og finde det rigtige, da der ikke er så mange andre ting man skal være opmærksom på.
Det er også værd at lave et bikefit da det måske kan resultere i at du kan vælge et smallere styr eller en kortere frempind, der dermed er lettere.
Uanset hvilken af disse ting du vil udskifte, så tilbyder vi prismatch! Find delene her: Frempind, styr og sadelpind.
 

Hjelm og tøj 


Vi anbefaler at vælge efter, komfort og sikkerhed og aerodynamik, som første prioritet, men hvis man leder efter alle gram der er at få, er dette også et sted der kan findes en hel del og kan man få alle fire elementer er det ideelt
Generelt er det tænkt meget på vægten på de dyre hjelme og når det kommer til tøj er det bedste tip at vælge tøj med vindblocker da man kan holde sig varm med meget lidt og tyndt tøj hvis man ikke får vinden ind på kroppen.​
Hjelmene kan findes her og tøj her.
 

Pedaler og sko


En vægtforskel her kan tydeligt mærkes da man er i direkte kontakt med delene. 
Når det kommer til skoene har komfort og stivhed højeste prioritet men ofte kan man få både disse to og lav vægt i samme sko da der er tænkt over vægten på de dyre sko. Find sko her.
Når det kommer til pedalerne er der også flere ting der spiller ind, bl.a. stivhed, kliksystem med mere. Til race er Speedplay kongen af letvægt på pedaler, de har længe været favorit blandt rigtig mange pro ryttere og nu har de udvidet til MTB pedaler, men hvis vægten er vigtigst ligger Look S-track og Crankbrothers Eggbeater stadig bedst inden for MTB. Hvis man er klar til at bruge rigtig mange penge på pedaler så laver de fleste peducenter en udgave af deres pedal, hvor aksel eller flere dele er lavet i titanium, dette er de absolut letteste og stiveste pedaler.
 

Små, men også vigtige dele


Når vi leder efter alle gram der kan skrabes af cyklen, må vi heller ikke overse de mindste dele, som f.eks. ​quick release, bolte, ventilforlænger og mere. Her kan man ofte opgradere for få penge og selvom det kun gør en lille forskel så er pris pr gram ofte rigtig god. Ligesom man heller ikke skal undervurdere det gode gamle; "mange bække små"
 

Geargruppen


Her er det meget nemt da det stort set altid forholder sig sådan at jo bedre gruppe man vælger dele fra jo lavere er de også, ud over alt man også får andre fordele. Så her bestemmer budgettet.
Hvis man vil starte med at skifte dele fra gruppen til noget lettere, vil anbefalingne være at gøre det på kassetten og kæde, disse skal alligevel først skiftes og det er her det har størst effekt og samtig ikke er så dyrt.
For kæden skal man gå efter en med udhullet nitter (hollowpin) og for kassetten, skal man bare tage fra så høj en gruppe budgettet kan klare.
 

Kort din sadelpind af
Hvis du ikke har sadelpinden helt i top kan du skære et stykke af bunden af. Har du f.eks. sadelpinden 2 cm længere nede end minimumslinjen, kan du korte 2 cm af bunden.
Det er også værd at få lavet et bikefit, da dette gør, at man sidder bedre, og måske får styret længere ned så man også kan korte et stykke af gaffelstilken.
Det eneste du skal bruge er en sav, som du kan finde ved at klikke her

Overvej væsken i flasken
Vand vejer 1 kg pr. liter, så hvis man er typen der har to flaskeholdere med hver 700 ml i flaskerne kommer man hurtigt op over 1,5 kilo med flasker og holdere!!
Det er derfor helt klart værd at vurdere hvor meget vand, man faktisk har brug for, inden man kører ud (f.eks. behøver man ikke lige så meget vand på samme rute hele året). Man kan også bruge tabs i sin vand, da mineralerne hjælper kroppen med at opretholde en god væskebalance og man altså derfor ikke behøver lige så meget vand.
Find flasker og flaskeholdere og tabs her.

Sadeltaske og indhold
Sadeltasken og især dens indhold er ofte også overset, vi bruger f.eks. rask væk 1.000,- på at spare 40 gram, men har vi f.eks. 2 x 20 kroner og 2 x 5 kroner i sadeltasken, vi bytter ud med et betalingskort så har vi sparet 35 gram, uden at det har kostet noget.
Det er derfor værd at gå alt indhold igennem, lige fra multitool, pumper, tasken og alt andet.
 

 
Hvis man vil bruge mange penge på at opgradere dele på sin cykel er det altid en god ide at opveje det i forhold til hvad man for samme pris eller måske bare lidt mere kan få af helt ny cykel. Der skal man også kigge på flere dele, da der er sket meget indenfor stivhed, vægt, aerodynamik og mere. Se f.eks. vores cykler her.

Mangler du hjælp til at løse et problem på cyklen? Så kan du se vores andre guides her