Produkter


Vis guides

Sådan skifter du gearwire på din Racercykel

Det er vigtigt at du vedligeholder dine gear, så de fungerer godt. Slitage kan medvirke til at dine gear ikke virker optimalt. Derfor skal du nogle gange skifte kabler og wire ud.

Se vores YouTube videoguide til udskiftning af gearwire lige her:

 


I denne artikel vil vi gennemgå hvordan du skifter gearwire på din racercykel. Artiklen tager udgangspunkt i vores YouTube video, hvor vi skifter inderwiren på et 11-speed skiftegreb fra Shimano. Princippet er dog det samme for alle af samme type. Du kan finde et stort udvalg af kabler og wire, hos cykelgear.dk.

Ønsker du at se fremgangsmåden, skal du være velkommen til at se vores videoguide på YouTube. Du kan finde videoen nederst i artiklen eller ved at følge dette link.

Inden du kaster dig ud at skifte gearwiren, så er det vigtigt at du sikrer dig at bagskifteren er i det højeste gear – altså på det mindste tandhjul (som set på billedet). Vi anbefaler desuden at du holder skarpt øje med hvor din gamle gearwire kommer ud, så du lettere kan montere den nye.Når du skal skifte din gearwire ud /afmontering af din gamle gearwire
Når du har sikret dig at bagskifteren er indstillet til det højeste gear, så er du klar til at begynde afmonteringen af den gamle wire. Efter du har skruet bolten af og frigjort wiren, så er det vigtigt at du klipper enden af, så du kan trække wiren ud gennem yderkablet.


På billedet kan du se hvordan du skruer wiren løs.

Træk wiren ud gennem yderkablet og juster på justerskruen bagerst. På den måde får du bedst mulighed for justering, når du skal montere den nye gearwire. Ved at sørge for at du har mest mulig justering, får du også lettere ved at justere dit gear.

Oppe på styret gør du skiftegrebet klar til montering af gearwiren. Start med at rulle gummiet (hood) op omkring skifteren, så du kan lokalisere inderwiren ved skiftegrebet. Gearwiren går ind i skiftegrebet og sidder omkring en spole.

Når du skal have gearwiren ud, så foregår det fra den indvendige side af styret. Skub wiren (kablet) nede fra, så den begynder at hoppe ud af den lille kappe på siden af skifteren. Fjern kappen så du kan få fat i wiren, og træk derefter wiren ud af skiftegrebet.


Billedet viser indersiden af skiftegrebet.

Når wiren er trukket fri, kan du trykke den mod skifteren, så den kommer ud på den anden side af styret (udvendig). Når du har fået fat i wiren hiver du den helt fri, og så har du afmonteret den gamle wire. Når du har fjernet dette kabel er det vigtigt at du ikke skifter på skiftegrebet. Det kan gøre det mere vanskeligt at montere en ny wire.

Når du skal montere den nye gearwire
Det er selvfølgelig vigtigt at den nye gearwire bliver monteret korrekt. Derfor skal wiren igennem skiftegrebet, samme vej som det gamle kom ud.

På ydersiden af skiftegrebet kan du se en lille slids, som wiren skal igennem. Hvis du kigger godt efter kan du se en lille holder inde i skiftegrebet, som wiren skal sidde i. Herefter skal du forsøge at få wiren igennem det lille hul, der er på den anden side af skiftegrebet.Når du har fundet hullet på den anden side, så trækker du wiren igennem. Det sidste lille stykke af wiren lægger du ned hvor slidsen er lidt bredere, og så trækker du skiftegrebet til på den anden side. Herefter kan du teste skiftegrebet, for at se om den rent faktisk skifter.

Når kablet er igennem, så kan du trække det igennem yderkablet, til at det kommer ud nede ved rammen. Når det kommer ud ved rammen, så kan du trække wiren igennem. Hvis wiren sidder hvor den skal, så kan du lukke den lille kappe til og rulle gummiet ved skiftegrebet, tilbage på sin plads.

Som afslutning kører du wiren igennem kabelguiden under krankboksen. Husk at få wiren den rigtige vej rundt om kæden. Herefter kører du kablet igennem det sidste stykke, så det kommer ud nede ved bagskifterne.Så skal du have kablet monteret korrekt på skifteren. Huske at stramme wiren til og juster gearene. Klip eventuel overskydende wire af, så det ikke sidder og stritter ud til siden. For en pæn afslutning anbefaler vi at du bruger en kabelende.Mangler du hjælp til at løse et problem på cyklen? Så kan du se vores andre guides her