Produkter


Vis guides

Find den rette kassette


Guiden nedenfor dækker kun kassetter. Er du i tvivl om du har en kassette eller skruekrans/frikrans, kan dette afklares med guiden her.


 

Kassettehylster

Kassettehylster (eller body / bodyen / hylster, som det også kaldes) er den del, der sidder på navet og skal passe til kassetten (uddybes længere nede i guiden).
Ved både kassette og kassettehylster er der forskel på Campagnolo´s og Shimano/SRAM´s system og guiden her passer derfor kun med sidstnævnte.
Nedenfor ses til højre et løst kassettehylster og til venstre et hylster, der er monteret på et hjul.
 

 
Speed

For at finde den kassette der passer til resten af delene (kæde, bagskifter, skiftegreb) skal man vælge samme antal gear som disse er lavet til. Her bruges betegnelsen ”Speed”
Speed er et udtryk for hvor mange klinger/tandhjul der er der er på kassetten, d.v.s. at en kassette med 10 klinger/tandhjul kaldes en; 10-speed kassette, o.s.v.
 
 
Kompatibilitet og tillægsinfo ​
 

7 speed


7 speed laves oftest i skruekranse men laves også i kassetter, er man i tvivl om hvilken type man har, kan man følge guiden her.
En 7 speed kassette kan enten monteres direkte på et 7 speed kassettehylster, eller monteres på et 8/9 speed  kassettehylster ved brug af denne afstandskive.
 

8 og 9 speed


8 og 9 speed kassetter er lige bredde og passer på de samme kassettehylstre. De er også de næst bredeste kassetter.
8 og 9 speed kassetter kan monteres på kassettehylster til 8 og 9 speed (10 speed kassettehylster er stort set alle sammen identiske med 8 og 9 speed hylstre da den er smallere, se nedenfor). 
Ønsker man at montere disse kassetter på et 11 speed hylster skal man bruge denne afstandsskive.
 

10 speed


Selvom det kan lyde mærkeligt, så er 10 speed kassetten den smalleste, dette skyldes at hver tandhjul og hvert mellemrum er smallere end på de andre kassetter og den samlede bredde derfor er mindre.
En 10 speed kassette er lavet med en indbygget afstandsskive eller kommer med en løs afstandsskive så den passer til et kassettehylster til 8/9 speed (kan også købes løst her).
 

11 speed


11 speed er den bredeste kassette (sammen med 12 speed) og passer kun med kassettehylstre der er lavet til det (dette vil står i teksten på hjulene og kassettehylstrene).
Da denne kassette er bredere end de andre findes der ikke en skive el.l. der kan gøre at den kan monteres på et 10 speed hylster.
 

12 speed


12 speed laves foreløbig kun af SRAM til deres MTB serie. Kan ikke blandes med andet da alle dele er 12-speed specifikke. Bruger SRAMs XD body, hvor kassetten skrues på. 
Ønsker man at montere en komplet 12 speed gruppe på sin cykel, kræver det blot et baghjul med XD body. 

 

 
Skift til flere gear
 
Har man i dag et antal gear og vil gerne have flere er det ikke nok blot at skifte til en større kassette, da skiftegreb, kæde, kassettehylster og bagskifter også skal passe.
 

8 til 9

Ønsker man at skifte fra 8 til 9 speed, er det nødvendigt at skifte; kassette og skiftegreb.
 

8 til 10

Ønsker man at skifte fra 8 til 10 speed, er det nødvendigt at skifte både; kassette, skiftegreb og kæde.
 

8 til 11

Ønsker man at skifte fra 8 til 11 speed, er det nødvendigt at skifte både; kassette, skiftegreb, kæde, bagskifter og kassettehylster/hjul (sidst nævnte er ikke nødvendig hvis denne kassette vælges)
 

9 til 10

Ønsker man at skifte fra 9 til 10 speed, er det nødvendigt at skifte både; kassette, skiftegreb og kæde.
 

9 til 11

Ønsker man at skifte fra 9 til 11 speed, er det nødvendigt at skifte både; kassette, skiftegreb, kæde, bagskifter og kassettehylster/hjul (sidst nævnte er ikke nødvendig hvis denne kassette vælges)
 

10 til 11

Ønsker man at skifte fra 10 til 11 speed, er det nødvendigt at skifte både; kassette, skiftegreb, kæde, bagskifter og kassettehylster/hjul (sidst nævnte er ikke nødvendig hvis denne kassette vælges)
 
 
Gearing
 
Den gearing der står i teksten på den enkelte vare referere til antal tænder på største og mindste tandhjul. D.v.s. at en gearing der hedder 11-28 vil have 11 tænder på det mindste tandhjul og 28 tænder på største.
En standard racer bagskifter kan kun tage op til 28 tænder og gearingen på racerkassetterne ligger derfor typisk på mellem 23 og 28 tænder på største tandhjul.
På MTB ligger de typisk på mellem 32 og 36 tænder da MTB bagskifterne kan tage dette.
Det bliver dog mere og mere udbredt at køre med at køre med færre klinger på kranksættet og til gengæld en større udveksling på kassetten f.eks. 11-42T, dette kan enten gøres ved at skifte de 4 største tandhjul på kassetten (se her) eller ved at købe en kassette, der er klargjort i den størrelse (findes her).
 
 
Vægt, holdbarhed og materiale

Materialet kassetterne er lavet af variere og kan bl.a. være stål, aluminium, titanium, guld og mere. Mange kassetter er lavet i flere typer materialer for at give en kombination af styrke, holdbarhed og lav vægt.
Holdbarheden på de dyre high-end kassetter er ikke bedre end på de billigere kassetter, da de billigere kassetter ofte er lavet lidt stærkere men til gengæld vejer mere.
Det vigtigste man kan gøre for at give ens kassette en lang levetid er at rengøre kassette/kæde og smørre kæden så ofte som muligt, se evt. guiden om rengøring her og kædeguiden her.
Det har længe været sagt, at man skal skifte kassette hver gang man skifter kæde, dette er dog ikke nødvendigt hvis man blot skifter kæden i god tid, dertil kan man bruge en kædeslidmåler og ellers er der yderligere info i vores kædeguide.
Ønsker man lav vægt på kassetten, skal man op i de højere prisklasser her er kæderne lavet i lavvægts materialer som aluminium og titanium og der er brugt så lidt materiale som muligt.

Nu hvor du er blevet klogere på hvad du har brug for, kan du finde det du mangler på linket!
Find alle vores kassetter og tilbehør her.Mangler du hjælp til at løse et problem på cyklen? Så kan du se vores andre guides her