Alt om Fedt til Cyklen

Fedt er bare mega fedt!

Hvis man ved hvor og hvornår det skal bruges. Morten går i videoen lige over igennem størstedelen af alle de typer fedt som kan bruges til din cykel.Måske du allerede kender til ordene lithium, ptfe, copper, og calcium men hvad betyder det og i kvilken sammenhæng virker de bedst?
I guiden her gennemgår vi en række fedt typer og hvor og hvornår de er passende at bruge.

Først og fremmest hvad er det?
Fedt det er lavet af en eller anden form for olie, enten syntetisk eller mineralsk olie og så er det tilføjet en eller anden form for tyknings middel som kunne være: Calcium, Lithium, Copper, Aluminium
 

Calcium fedt

En billig og alsidig fedt til rigtig mange formål. Dog har den ikke den bedste temperatur bestandighed, så undgå at bruge den steder hvor det kan blive varmt, pga af friktion og tryk. Bliver den for varm kan den blive mere flydende og så har den ikke samme effekt.
Dog har den en god beskyttende effekt mod rust.
 

Lithium fedt

Bruges i mange universal fedt produkter og typisk også ret billig at anskaffe. Rigtig mange fedttyper er baseret på Lithium da den kan modstå en højere temperatur. Lithium fedt er også rustbeskyttende, dog ikke lige så beskyttene som Calcium fedt
Man kan gå Lithium fedt i mange varianter, for ex. kan man få en variant med særlig høj temperatur bestandighed som ejner sig godt til pedal lejer og lignende
 

Polytetraflourehtylen Fedt

Måske bedre kendt som PTFE eller Teflon
En af de mest populære fedt typer i nyere tid, som også ofte er kombineret med lithium for at skabe en fedt der er temperatur resistent og ekstrem glidende. Teflon er kendt for sin evne til at mindske friktion, så det er en rigtig god fedt til alle bevægelige dele.
 

Kobber Fedt

Er blevet tilføjet kobber, som gør at 2 metaller ikke ruster sammen, så du selv lang tid senere ikke får noget problem med at skille dele fra hinanden.
 

Montage pasta

Teknisk set også en fedt type, men ikke lige noget man forbinder med de typiske egenskaber af fedt. Den har nemlig modsatte effekt, og sørger for at fx. bolte el. lign ikke skilles så let ad igen når der kommer vibrationer eller ujævnheder der får det hele til at rasle.
 

Special fedt

Der er mange forskellige kombinationer af grundelementerne i fedt, som giver et produkt som er optimalt til lige præcis en ting. Mange producenter har også udviklet en fedt type som de selv mener er det bedste middel til lige netop deres produkt. Det er vores anbefaling at bruge de special lavede fedt typer til deres formål, men fedt er altid bedre end ingen fedt.