Guides
Bremser
Forgafler og affjedring
Cykelhjul, cykeldæk og nav
Drivsystem, gear og krankboks
Cykelstel, cykelstyr, frempinde og sadler
Andre guides til dig og cyklen

­Guide til cykelsko, pedaler og klamper

Uploadet den 28-09-2023

Var denne artikel nyttig?

Der findes mange typer pedaler, klamper og mærker og er du ikke helt inde i sagerne, kan du nemt drukne lidt i, hvad der passer til hvad. Men efter denne guide skulle du gerne have styr på det.

Standard gevind på pedaler

Gevindet på pedalerne er standard (d.v.s. 99,9 % af alle på markedet) og måler 9/16”. Du kan derfor, uanset hvilken pedalarm du har, vælge en hvilken som helst pedaltype. Alle pedaler på vores side har denne størrelse gevind - på nær en enkelt, hvor det tydeligt fremgår, at det ikke er normal størrelse gevind. På meget få børnecykler og ukurante cykler, kan der sidde ½” gevind.
Den sidste ting der er fælles for alle vores pedaler er, at der til alle pedaler på siden medfølger to pedaler (altså både højre og venstre side)

Pedaler med klamper

Fælles for alle pedaler til klamper er, at der til pedalerne altid medfølger klamper, på nær et enkelt sæt (hvor det tydeligt fremgår), og at der til skoene aldrig medfølger klamper. Dette er fordi hver type monteringshuller kan passe til flere typer klamper. Længere nede ses en gennemgang af de mest gængse pedaler og klampesystemer.

Montering af cykelsko på klamper

Generelt findes der to typer monteringhuller. Der findes også ældre typer eller typer, der er meget lidt udbredte, som vi ikke har med her, da de enten er udgået eller stort set ikke bruges mere. De to generelle typer af monteringshuller kan deles op i små og store klamper.
Generelt bruges de små klamper til MTB og kombipedaler og de store klamper til racer-cykelsko. Længere nede på siden findes en grundig gennemgang af de forskellige klamper og pedaler.

Nedenfor ses de to mest gængse typer monteringshuller på cykelsko - og en ekstra som er universel:

Den første cykelsko herunder er en cykelsko til racer/spinning. Den har kun de tre monteringshuller, som passer sammen med de store klamper. Disse er bl.a. Look Delta, Look Keo, SPD-SL, Speedplay (hvor medfølgende mellemplade monteres imellem sko og klampe) og Mavic iclic.

Find cykelsko til racer/spinning her!

Denne næste cykelsko er en MTB-cykelsko. Den har fire tætsiddende monteringshuller i midten, hvoraf to af disse bruges. Der er dermed flere justeringsmuligheder. Systemer der passer til disse er bl.a. SPD, kombipedaler, crankbrothers, Look S-tracks og Time. De to huller længst fremme på skoen er til montering af ”spikes” og har ikke noget med klamperne at gøre. De to forhøjninger på hver side af klampen gør, at du bedre kan gå i skoen, mens klamperne er monteret.

Find MTB-cykelsko her!
 
Den sidste cykelsko er universel, da den har monteringshuller til alle ovenstående klampe-systemer og passer til stort set alle systemer på markedet.

Forskellige systemer

På pedaler til race er der først og fremmest fokuseret på lav vægt og stor trædeflade. Dette er for at transportere så meget kraft fra trådet og videre ud i cyklen. På MTB-pedaler er der ligeledes fokus på lav vægt, men fokus på trædefladen er mere på, at det skal være nemt at klikke ind og ud af pedalen. Hvert system har sine fordele og hvert mærke/model sin.

Nedenfor ses en generel gennemgang af de mest gængse pedaler/klampe-systemer:

Look Delta

Pedaler og klamper i Look Delta kan variere en smule i udseendet, men ser for det meste sådan ud:


Selvom Look har lavet et nyt system er Delta stadig meget udbredt. Look Delta er også det system, der bruges i langt de fleste fitnesscentre. De kendetegnes bl.a. ved de store røde klamper, der har 9 graders float (float angiver hvor meget klampen tillader skoen at give sig på pedalen). Der kan købes klamper med mindre float. Klamperne kan nemt forveksles med Look Keo, men kendes ved at de er en smule større. En god prisbillig pedal til begyndere og øvede, hvor du kan bruge samme sko i fitnesscenteret og på cyklen uden at skulle skifte klamper. 

Find Look Delta klamper og pedaler her. 
Klamperne måler 64 mm x 74 mm

Look Keo

Look Keo pedaler og klamper kan ligeledes variere i udseende, som det ses her. Til højre ses Keo Blade II og til højre den mere traditionelle Keo pedal:


Klamperne kan let forveksles med Look Delta, men kan bl.a. kendes ved, at den buer mere og er lidt mindre. De medfølgende røde klamper har 9 graders float. Keo Blade II bruges bl.a. af flere pro hold, da de grundet den store kontaktflade har en meget høj kraftoverførsel. Denne fås også i flere udgaver - fra ren Carbon til Carbon/titanium. Look Keo er et godt valg til både begyndere og meget øvede, da den netop findes i mange forskellige udgaver.

Find Look Keo pedaler og klamper her.
Klamperne måler 62 mm x 69,5 mm.

SPD-SL

Et andet meget populært system er Shimano´s SPD-SL. Pedalerne ligner de to overstående en del, men kan kendes på udseendet på klamperne:


Ligesom at SPD-SL og Look Keo ligner hinanden på udseendet, har de også mange af de samme fordele. Blandt andet findes de i rigtig mange udgaver - lige fra de billigere (men stadig gode) i plastik og aluminium til de dyrere i carbon og titanium. Der er altså noget for ethvert niveau. De har også en stor trædeflade, der giver en optimal kraftoverførsel. På undersiden af klamperne er der slidstykker (den gule del på billedet ovenfor), der hjælper til at klamperne holder i længere tid. Klamperne har et float på 3 grader, men der kan også købes klamper med lavere.

Find SPD-SL pedaler og klamper her.

Speedplay

Speedplay er letvægtskongen blandt pedaler og for at understrege deres popularitet blandt de profesionelle, kan nævnes at 50 % af Tour holdene i 2013 kørte med Speedplay:


Modsat de fleste andre pedalsystemer, sidder klik-mekanisnem i klampen i stedet for pedalen. Dette gør det muligt at lave en meget let pedal. Pedalerne findes ligeledes i mange udgaver lige fra dem i stål til dem i  titanium, der blot vejer 85 gram pr. pedal! En anden fordel er at klamperne har 15 graders float og at dette kan justeres på klampen.

Find Speedplay pedaler og klamper her.

SPD

Shimanos SPD-system kunne i 2019 fejre 30 års jubilæum. Trods deres alder er de stadig meget populære hos både begyndere og øvede:


SPD-systemet er et af de mest udbredte systemer inden for MTB. Der er klik på begge siger, så det er nemt at klikke i. De har justering af hårdheden, så de er nemme at klikke ud af. Pedalen er lille i både vægt og størrelse. De findes i mange udgaver og er derfor også et pedalsystem mange bruger gennem hele deres cykeltid. De er gode for begyndere og findes også i high-end udgaver i titanium o.l. Du kan derfor beholde samme system, selvom du vil skifte til en super letvægtspedal.

Find SPD pedaler og klamper her.
 

Crankbrothers 

Meget nem at klikke ind og ud af, da der kan klikkes i fra fire sider. Den er derfor en favorit blandt de cykelryttere, der har haft probelmer med dette ved nogle af de andre mærker:


Crankbrothers er et pedalmærke, der laver flere modeller. Fælles for at de forskellige modeller er, at de er nemme at klikke ind og ud af og er lette i vægt. Ovenfor ses Eggbeater 2, som findes i flere udgaver alt efter hvor lette pedaler du vil have. De findes også i en udgave med plastikkappe over (Candy 1).

Find Crankbrothers pedaler og klamper her.

Kombi-pedaler

Kombi-pedaler er pedaler med alm. flad trædeflade på den ene side og kliksystem (SPD) på den anden side:


De er populære både blandt begyndere, der vil have muligheden for begge dele og lige vil se an, om de vil køre med kliksystem, men også blandt ryttere, der bare gerne vil have muligheden for at køre en tur med almindelige sko. Kliksystemet er SPD (se mere om SPD længere oppe på siden).

Find Kombi-pedaler her.

Adaptere

Kunne man godt tænke sig at bruge almindelige sko på sin sportscykel uden at skulle bruge kombi-pedaler er en anden løsning at bruge adaptere. Nedenfor findes adaptere til forskellige pedaltyper, så du kan køre med almindelige sko.

Se tilbehør her


Mangler du hjælp til at løse et problem på cyklen? Se vores andre guides her!